Δημιουργία γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη

Δημιουργία γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3547/25.01.2007

Προς:
Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης


Εδώ και οκτώ χρόνια εδρεύει και λειτουργεί στην Αθήνα η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται αναφορές από τους πολίτες που έχουν προβλήματα στις συναλλαγές τους με κάποια δημόσια υπηρεσία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα του πολίτη διαμεσολαβεί ο Συνήγορος του Πολίτη.

Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη οι καταγγελίες των πολιτών έχουν φτάσει τις 70.000. Γεγονός που αποδεικνύει δυστυχώς τις δυσκολίες των πολιτών στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και την ανάγκη ύπαρξης μιας ανεξάρτητης αρχής για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Καθώς ωστόσο γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη λειτουργεί μόνο στην Αθήνα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση γιατί προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμοδίους ή να φτάσουν στο σημείο να καταγγείλουν ένα πρόβλημά τους με μια δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα.


Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στη δημιουργία γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας;

Απάντηση Υπουργείου